Sunnmøre...
 
   
Sunnmøre er en fin plass - så lenge vinden, regnet og tåken holder seg borte. Vi har nordøyene lengst vest, høye fjell og store fjorder, samt en rekke byer og tettstader med Ålesund som senter. Vi har flyplass på Vigra, ca. 20 min. kjøring fra Ålesund via noen undersjøiske tunneller, som veimyndighetene nå prøver å sikre, hvis berre arbeidstilsynet tar en lengre ferie.

Ålesund er den største byen på Sunnmøre. I tillegg har også Ulsteinvik og Fosnavåg bystatus. Her er mye vakker natur, men ofte et ufyselig vær. Ikke rart den nye direkteruten til Sas- Braathens fra Vigra til Alicante er en suksess, selv om flyruten desverre kun går om sommeren.
Det er mye industri på Sunnmøre. Her er skipsverft, mange rederier, og dessuten er vi vanvittig flinke til å lage møbler og pizza - og det av topp kvalitet!

Sunnmørsposten er en avis alle i distriktet berre MÅ ha. Da får vi innblikk i hva som skjer både lokalt og mer til..., også kan vi følge med alt fotballproffene i Aafk foretar seg.

Sunnmøringen er flittig og jobber generelt meget effektivt. En del energi må han bruke til å svare på alle mulige angrep fra Romsdal, og da spesielt Molde. I Molde kjemper de med nebb og klør for å få mest mulig offentlige jobber. De private næringsliv går tregt i Romsdal, unntaket er vel 2 rikskjente forretningsmenn og en tidligere statsminister som samler på medaljer og som elsker å gå i kjentfolk sine bryllup - aller helst vil han via dem (hvis de er kjente nok da)
 
 

Sunnmørs- lenker


  Dine Penger
  Sunnmørsposten
  Nytt i Uka
  Sparebanken Møre
  Vær (og uvær) på Fluda
  Web Kamera Ålesund
  Ålesund Fotballklubb

  Radio - NRK Møre og Romsdal

 
Sjur-ola Flotte hytter til leie
  Ulla Havsportsenter
  HaNo fotball-laget vårt
  Lepsøy
 
  Nydelige Sunnmøre (bilde)

  Ruteopplysning

  Fly ank./avg. Ålesund lufthavn Vigra
  Flybussen til og fra Vigra

  SAS
  Norwegian

 

  **************************************************************************************************
  Her er Fluda, mer kjent under navnet Haramsøy. Flemsøy er fortøyd via Ullabrua på nordsiden av Fluda, men det var mest for at vi skulle klare oss med en ferge og et postkontor. Postkontoret er forøvrig nedlagt!
Nå skal det være sagt at vi har blitt ganske gode venner med de fra Flemsøy, etter at de har vært fortøyd til Fluda i 30 år. Folk flest er hygglige på naboøyen, og dessuten er der ganske mange pene damer.
Slik sett er det fint at vi "henger sammen", så de slipper så mye "innavl" på naboøyen.
Det kan være ganske fint her ute når været er bra, generelt ca. en uke i året. Noe action er der sjelden, unntatt i romjulen når alle går på dans og drikker harams-øl. Det ølet er så sterk at det ville blitt solgt som hetvin på polet! Jeg må vel ta med båtfestivalen hvert år i august. Da kan vi love både god stemning og pent vær...?
Skal de på øyen ut å reise, så er der en mengde med reisemuligheter. Der er ferge, hurtigbåt (tja?!) og taxibåt (som virkelig går hurtig)! Der er t.o.m. ambulansebåt hvis noe akutt skulle skje. Ellers er det meste lov her ute, ettersom politiet nesten aldri viser seg her.
     
Hvis du tar båt (f.eks. taxibåt) fra Vigra til Fluda må du forbi Løvsøy (eller Løvsøyna so mej sei). Levsøy er ikke så kjent for folk flest, men hvem har ikke hørt om Løvsøyrevet??? - i alle fall de som har gått på grunn der... På Løvsøy bor der lite folk, men det er VELDIG mange som vil flytte dit - berre bruen kommer. De har ventet på bruen i over 30 år, men fortsatt må de ta ferge. Jeg er halvt "Lepsøying" og kommer fra Mikkelgarden (bildet). Dette var en kjekk plass å komme til da vi var små. Her hadde vi store områder å utforske.  
     
  Ålesund er senteret på sunnmøre, selv om mange av de politiske vedtak blir fattet i lille Molde (de som har en sponset fotballklubb i RGI-systemet, men som forhåpentligvis ramler ned i 1. div. neste år). Ålesund by er i seg selv unik med sine flotte byggninger i jugend-stilen. Det var i denne stilen sunnmøringene valgte da de gjenreiste byen etter bybrannen i 1904, som la hele byen i aske.
Det er mye industri i området i og rundt Ålesund, her er flere rederier og en mengde fiskebåtrederier. Distriktet har også mange fiskemottak. Disse betaler mye mer for fisken de mottar enn mottak nordpå, likevel tjener fiske-mottakene her mye mer penger enn de nordpå (merkelig!)
Ellers så står Ålesund steilt i mot alt som heter nye bompenger, og i disse Høyre/FrP-tider har de ikke berre utvidet åpningstidene for mat og drikkeservering - det har blitt fritt frem for å etablere seg også!
Fint med flere serveringssteder, albuene kunne få slitasjeskader slik som det var før, der en måtte kjempe seg frem for å få seg en øl...
Ellers så sliter Ålesund sentrum med handelslekkasje til Moa, dårlig økonomi og stivbeinte parkeringsvakter som tom. bøtelegger uniformerte politibiler.
     
   
 
  Dette bildet er som det ovenfor tatt i fra Fjellstua på toppen av Akslafjellet. Der er det en flott utsikt over nesten hele byen som består av øyene Nørvøy, Aspøy og Hessa.
Til flyplassen Vigra kommer en via noen undersjøiske tunneler via Ellingsøy og Valderøy. Det går buss til alle flyavganger fra Ålesund sentrum og fra Moa. Sistnevnte er det store handlesenteret på Sunnmøre. Der finner en det meste...
Ålesund har også daglige anløp av hurtigruten, og det er hurtigbåter som trafikkerer både til Hareid og til Nordøyene. (se www.mrf.no)

 

     
  Det har blitt bygd en del sportsarenaer i Ålesund siste tiden. Sist ute var Color Line Stadion (t.v.) I tillegg ble Sunnmørshallen bygd for noen år siden (t.h.) Disse ligger på Voldsdalsberga ved innfartsveien til Ålesund og det er ikke langt fra Ålesund sentrum. Så nå gjenstår kun de sportslige resultater...
Da er det herlig at Aafk fortsatt er i tippeligaen. Ikke nok med det - Molde
rykket opp igjen, så vi får noen lokalderby denne sesongen - vi får smøre niste og reise til Molde for å se fotballkamp.
     
  Geiranger er en sann perle på Sunnmøre, der den ligger innerst i Geirangerfjorden, langt i fra storhavet. Godt beskyttet av høye fjell og med en storslått natur. Her er flere store hoteller, camping- og hytteplasser. Her er et stort anntal anløp av store "cruise-skip", og hutigruten har faste anløp her om sommeren.
Geiranger hører til Stranda kommune (Norges store pizza-senter). Men det eneste kommunen foretar seg i Geiranger er å kreve inn avgifter for båtene som kommer på besøk. Politiet kommer også innom en sjelden gang, men kun når været er på sitt beste.
For deg som ikke har vært i Geiranger, så kan jeg love at plassen er verdt et besøk. Hit kommer Sunnmøringen for å slappe av. De fleste kommer med bil, mange med motorsykkel, noen færre med båt og enkelte med sjøfly (ganske populært).
Geirangerfjorden kalles verdens vakreste fjord. Her vil du oppleve natur som nesten tar pusten fra deg. Bli med på fjordcruise og opplev det hele. Da vil du også få vite mer om hvordan livet artet seg på de fraflyttede gårdene langs fjorden, som Skageflå, Knivsflå og Blomberg.
     
  Den imponerende Ørneveien er porten til Geiranger for de som kommer fra Ålesund eller som velger Trollstigvegen fra Åndalsnes. På toppen har vi Ørnesvingen som er et berømt utsiktspunkt med flott utsikt over Geirangerfjorden. Et fotostopp man ikke bør gå glipp av.
Uansett om du kommer over sjø eller land, vil du få en praktfull reise til Geiranger. Kommer du sørfra, vil høyfjellsveien fra Strynefjellsveien by på skinnende hvit snø og utsikt mot brearmer selv langt utpå sommeren. Det siste stykket ned til Geiranger kalles Geirangerveien, og tar deg med gjennom hele 38 svinger, mens du kan beundre et praktfullt panorama. Den 100 år gamle Geirangerveien ble bygd med handkraft og er imponerende ingeniørkunst i veiarbeid som vart kronet med en gullmedalje på verdensutstillingen i Paris i 1900 - en kulturopplevelse uten sidestykke. Denne veien var en milepel i norsk veibygging. 38 km lang, 9 bruer, 6364 stabbesteiner, 29 svinger, og største stigning 8%. 0-1038 meter over havet. 300 arbeidere bygget veien på 8 år. Veien stod ferdig i 1889
     
     
  Slik gikk det i Hareid, da ferjen og traileren kjørte hver sin vei!