Spania...    
Spania er et fint og stort land. Der er i overkant av 40 millioner innbyggere. Spania er alt fra det heller kjølige klimaet i nord til det varme i sør. Der er høye fjell, og skisport er ikke så uvanlig som vi nordboere skulle tro.

Spania er delt inn i en rekke regioner, nesten som delstater, som er selvstyrte med egne regjeringer. Costa Blanca (den hvite kyst) ligger i regionen Valenciana, der regionshovedstaden er Valencia. Videre har vi Alicante, som er mer som et fylke/provins i denne regionen. Her Alicante by er hovedsete.

Mest kjent for oss fra nord er vel Costa Blanca (se kart), som strekker seg omtrent fra Gandia i nord og nesten til La Manga i sør. Dette er den delen av Spania med det mest stabilt fine været (Kanariøyene regnes ikke med her). Verdens Helse Organisasjon WHO rangerer dette området som et av de beste klimatiske stedene å bo. Generelt er der godt og varmt med mye sol, der er mye god mat og drikke og et topp uteliv.

Benidorm (se kart), som ligger ca. en 40 minutters biltur nordøst for flyplassen "El Altet" i Alicante og er den største turistbyen i Spania, blir mye omtalt av meg her. Det er mange grunner til min interesse for Benidorm. For det første bor jeg her, og jeg elsker dette klimaet med milde vintre uten snø og kulde. Levesettet her er også noe jeg liker, selv om langt i fra alt er positivt.

Turisme er Spania sin største inntektskilde. De mest kjente turiststeder i Spania finner du her. Den mest kjente turistbyen på det spanske fastlandet er Benidorm. Benidorm, slik vi ser byen i dag, er en turistmaskin med sine ca. 68.000 innbyggere og over 500.000 senger. Over 4 millioner turister kommer til Benidorm hvert år. Det er kun 2 andre byer i Europa med flere gjestesenger enn Benidorm, og det er London og Paris. Dette gjør Benidorm til flaggskipet i den spanske turist-industrien, med de høyeste hotellene i Europa. Det er svært så mange skyskrapere (20 etg. pluss) i denne byen, og byen blir også kalt Europas Manhatten. Her er fornøyelsesparken Terra Mitica, Terra Natura som er en slags dyrepark med mye historie, Mundomar med sine seler, sjøløver, delfiner og papegøyer og Agualandia der du får et heftig bad i vannrutjebaner, kunstige elver og bølgebasseng. De to sistnevnte stedene har en glimrende utsikt over Benidorm, der de ligger godt opp i åssiden øst i Benidorm.

For golfspillere er området her et paradis, ettersom en kan spille hele året på en rekke flotte baner. Det bygges fortsatt nye golfbaner, der er en ny en ved Terra Mitica. Mye kan nevnes, men kommer du til Benidorm så berre må du oppsøke gamlebyen, som ligger rett overfor klippen som skiller de 2 store strendene. I de trange gatene er de et yrende liv med en masse små butikker, barer, restauranter, tapasbarer og en rekke andre spennende ting for de tilreisende.

Det har bodd folk i Benidorm siden år 300 B.C. Navnet har byen etter den første arabiske familien som bosatte seg her. Byen har i lang tid vært en liten fiskelandsby, som nå altså har blitt Spanias turistmaskin nr. 1.

Det kommer noe enormt med folk til dette landet. Turiststeder som Costa Blanca, Costa del Sol, Kanariøyene og Mallorca, tar imot millioner av turister hver år. Smak og behag hvilken plass en liker best, men fastlandet og Costa Blanca er og blir min favoritt. I området rundt Alicante er det en voldsom befolkningsvekst. Mange av oss nordboere og folk fra de britiske øyer setter kursen til denne idylliske plassen. Idyllisk? - Ja, mye er idyllisk! -  men du verden så mange problemer en kan komme ut for.
Folk som bosetter seg her må ordne en masse papirer. Ikke noe folkeregister her, her må en innom alle mulige kontorer for å registrere seg.

Skal en bosette seg her, må man innom nasjonalpolitiet med en søknad. En må registrere seg hos kommunen, dette gjøres på rådhuset. Eier man bolig i Spania eller bor her over 6 mnd. pr. år, skal det leveres selvangivelse. Vet likevel ikke om jeg vil anbefale folk å gjøre dette, skattesystemet her er veldig kynisk når en først er registrert. Jeg finner faktisk det norske systemet enklere enn det spanske, det sier ikke lite. Vær oppmerksom på at der er en skatteavtale mellom Spania og Norge, men at de lokale skattekontorer i Spania sjelden vet om denne avtalen. Her er avtalen på engelsk og spansk, samt en forklaring på norsk! En del informasjon og hjelp fås hos konsulatene, men generelt må en kontakte skattekontorer eller servicekontorer. Husk dessuten å registrere deg hos nærmeste norske konsulat hvis du er i Spania mer enn 3 måneder i året!

Finn evt. noen som kan hjelpe deg med skattepapirer og andre nødvendige registreringer. Snakk med Jenny hos Gestoría Durán i Albir. Hun snakker norsk. Snakker du engelsk, kan alle på kontoret hjelpe deg. Her ordner de med bopel, førerkort, spansk selvangivelse, forsikringer, renhold av hus og bassenger, full oppussing av hus og leiligheter, skaffer fagfolk som elektriker og rørlegger m.v. De ordner det meste her på kontoret, mot betaling selvsagt!

Ellers så er det berre å nyte livet her sørpå, og det man ikke rekker i dag, kan man gjøre i morgen...
 

Spania linker

  Den Norske Klubben Costa Blanca
 
  Den Norske Skolen Costa Blanca

  Alfaz del Sol 

  Gestoría Durán 

  Ank./avg. tider for spanske flyplasser

  Flybus bestilling  Privat busselskap,
   bestill og forhåndbetal
 
  Busser / Flybuss  Velg Airport service og
   Aeropuerto Alicante (altet) til Benidorm
 
  Marianne Tours går til/fra alle direkte-
   ruter til Norge (Alicante/Murcia/Valencia)

  Spaniaposten         Vikingposten  

  Finn Spania            Spaniasidene 

  Det norske magasinet

  Vin-turer             Sjekke fartsbøter 

  P.H. Strand sin hjemmeside  

  Mange linker vedr. Spania

  Web-kamera Benidorm

  Informasjon om Benidorm (engelsk)

  Mer om Benidorm på engelsk bl.a. vær

  Legeoversikt for Costa Blanca området
   (på engelsk)

  Telefonkatalog for Spania

  Bensinpriser i Spania

Salg av boliger:
  Kyero.com          Europa Sol Albir
  Fotocasa.es        Diverse         
  Easybuyspain.es

Mobil-selskaper:
  Mas Movil    Mas Movil (norsk)
  Yoigo    HITS-movil   Eroski
  Carrefour Movil   Pepephone

ADSL-selskaper:
  Orange       ONO 
  Telefonica   Telitec
  Aeromax    Wipzona

Bilutleie
  
Centauro 
  
Søk etter leiebil
  Finn billig leiebil              

**********************************

  Les om: Benidorm - bedre enn sitt rykte

  Feriefabrikken Benidorm - kopi fra avis

  Mye info om Costa Blanca og turer...

  Et annet Gibraltar - kopi fra avis
 

  **************************************************************************************************
På østsiden av klippen som deler strendene i Benidorm ligger Levante strand. Denne stranden er ansett som en av de 10 fineste i verden. Kort avstand til barer og resturanter, drøssevis med hoteller til akseptable priser og generelt et herlig klima, gjør sitt til at Benidorm er Spania største turistmaskin på fastlandet. Her er mange små butikker, der du finner alt fra billige ferieklær til dyre merkeklær. Utvalget er enormt.
Ta deg en tur til klippen og se på utsikten over Benidorm sine 2 store strender. På klippen får du often muligheten til å få kjøpe div. "kunstverk", evt. en liten tegning av deg selv - de blir laget på svært kort tid og "kvaliteten" blir ofte meget god.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Gamlebyen i Benidorm består av en masse trange gater. Selv bor jeg i Calle la Palma som ligger sentralt i gamlebyen. Dette er en av de eldste gatene i byen. Den ligger som en sidegate til gågaten, og her er det en mengde forretninger, resturanter og barer. En del støy blir det når en bor midt i byen, og under fiestaen tar det fullstendig av - da er det fyrverkeri, kinaputter og feststemte spanjoler i gatene hele døgnet. I 4 dager holder de på, og det er ikke stille i ett minutt disse dagene.
Under fiestaen kler spanjolene seg til fest, de går i tog og de fleste er med i en "penya". Her samles de med venner og familie til sosialt samvær, og til masse mat og drikke! Gjester som stikker innom får seg ofte et glass med noe godt i. Nå er det over 50 fiestaer i Benidorm i året, men den store i november er berre enorm!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
Dette bildet er tatt fra taket på huset der jeg bor. Det ser ut som jeg bor i slummen, men noen slum er dette så absolutt ikke. Her bor det folk i alle samfunnslag, her er kommunekontorer, hoteller og en hel masse butikker - og så barer da, en hel masse barer. Byggemåten her er i våre sine øyne direkte "hår-reisende". Her "klatter" de på bygningene når de føler for det. Skjeve vegger og gulv er mer vanlig enn uvanlig, men slik er det!  Dessuten har spanjolene en stygg uvane med å legge skrot oppe på taket - det flyter i alt mulig skrot på alle tak (unntatt på mitt, der ble alt kastet!)
Generelt er det trygt og godt her i gamlebyen. Naboene passer godt på hverandre, de snakker i alle fall mye med hverandre. Høylydt skravling kan høres hele dagen.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    

Det nye Rådhuset i Benidorm er absolutt blitt påvirket av byens utvikling. De bygde en liggende skyskraper nederst i parken (Parque de L`Aiguera). Øverst i denne parken ligger forøvrig tyrefekter-arenaen. Der har jeg vært... på Tom Jones konsert!
Når det gjelder høye hus, så er her mange av dem. Benidorm blir av mange kalt for "Europas Manhatten". Bl.a. ligger Europas høyeste hotell her med sine 52 etasjer (186 meter høyt!) Bali hotell
 er enormt der det står på vestsiden av byen mot Finestrat og Villajoyosa.
På rådhuset kan det fås informasjon om det meste, men de sliter med å snakke engelsk. De som bosetter seg i Benidorm er pliktig å registrere seg ved rådhuset. Det er absolutt ingen ulemper ved å registrere seg i det kommunale registeret.
Turistinformasjon rett nedenfor konsulatet er vel rette plassen å gå, så lenge spørsmålene dreier seg om noe offentlig.

 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
  Det er mye god mat i Spania, spansk mat er spennende - men av og til savner en gjerne norske kjøttkaker eller en skikkelig pepperbiff. Dette og mye annen norsk mat kan du får kjøpe på Resturant Bosse`s. Her er godt utvalg både av middagsretter og desserter.
Bosse`s ligger i gaten ovenfor Levante strand, ca. 200 meter fra det gamle Rådhuset. Nyt maten her med en god spansk vin, her er mange gode viner ...
For de som sverger til norsk kaffi, kan jeg fortelle at de også lager Friele kaffi her på bestilling.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
Her er Jose og meg. Han er kokk på Bosse`s, forøvrig en resturant han eier sammen med sin norske kone Line. Jose har som spanjoler flest et glitrende humør. Han snakker godt engelsk og gjør seg godt forstått også på norsk - og norsk mat lager han bedre enn de fleste norske husmødre!
Kommer du innom kan du også få de norsk-spanske gratisavisene Vikingposten og Spaniaposten. VG, Dagbladet og en rekke norske blader kan forøvrig kjøpes ca. 15 meter nedenfor Bosses.
Tar du taxi hit, så er adressen: Calle Ricardo no. 8 (Benidorm). Vær oppmerksom på at her generelt er stengt på lørdager.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
India Gate ligger i Calle Gerona, ikke langt fra Plaza Triangular, som er sentrum holdeplass både for buss og taxi (under ett minutt å gå fra buss og taxi-holdeplassen). Denne gaten har en mengde barer og resturanter, og det er generelt veldig mye folk som kommer hit, både for resturant og barbesøk.
Det er flere Indiske resturanter i nærheten, men denne kommer nok best ut, bortsett fra at her ikke er uteplass.
Her er rent og pent, nydelig mat og drikke, og prisene er ikke høye. Her kan du snakke både engelsk, spansk og tysk.
Berre en liten advarsel. Selv den "milde" maten her er rimelig sterk. Bestiller du sterk mat her, du bør du ha mye drikke tilgjengelig. Resturanten har egen webside.
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
Las Gaviotas, som betyr måkene, er en spansk resturant med særpreg. De er spesialister på fiskeretter, men har også noe utvalg i kjøtt. For de som liker fisk, ja - faktisk liker det berre litt, kan jeg love en smaksopplevelse av de store. Menyutvalget er stort og prisene er regelrett utrolig lave, både for mat og drikke. Vær berre oppmerksom på at her kan det bli svært lange køer, denne plassen er populær - møt opp før kl. 21, da kommer spanjolene i flokk og følge! En lunsj på dagtid er også populært. Du finner resturanten i Calle Esperanto, og det tar ca. 3 minutter å gå fra bussholdeplassen i sentrum (Plaza Triangular) til Las Gaviotas. Fra McDonald`s går du forbi det høye blå hotellet, rett frem i første kryss, forbi resturant Hong Kong, og tar gaten som går "litt" oppover i første kryss!  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    
I Albir, litt nord for Benidorm (det går buss dit hvert 15. minutt på dagtid) er det en del mindre og roligere enn i Benidorm. Noen kjekke plasser å stikke innom er der også i Albir, og antallet øker stadig. En bar som heter "The Beach Lounge" er et godt eksempel. Denne eies  av en Hollender som heter Ramon, og ligger ved siste svingen på hovedgaten før stranden. Språk er ikke noe problem, Ramon snakker mange språk, også engelsk. Her er meget godt utvalg av drikker og god musikk.
Når det er varmt nok er det flott å sitte ute på denne baren. Dessuten er prisene på drikkevarene blant de laveste i Albir. Be Ramon lage en mugge med Sangria, den er skikkelig god!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    


Guadalest er en liten, men svært gammel by. Der er ca. 200 innbyggere. Det var en av de siste byene spanjolene tok tilbake fra araberene for mange hundre år siden. Guadalest ligger en ca. 25 minutters kjøretur fra Benidorm, denne byen bør du besøke hvis du er i området ved Alicante.
Guadalest er den nest mest besøkte turistattraksjon i Spania, etter "Prado Museum" i Madrid. Der er museum, samt den gamle borgen som araberne bygde, som er ganske så imponerende (det tok spanjolene mange år å jage araberne vekk fra Guadalest).
Ta med kamera og massevis med film om du kommer hit, og unn deg en tur opp i selve borgen - selv om det koster litt.
Gå heller ikke glipp av dyreparken ved Guadalest, som heter "L`Arch" Her er det bl.a. tigre og løver.

 

 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------